Soorten verzekeringen

Basisverzekering

De basisverzekering vergoedt de meeste medisch nodige zorg, zoals de huisarts en een behandeling in het ziekenhuis. Dit basispakket is voor iedereen in Nederland verplicht. Als je zorg uit het basispakket gebruikt, dan betaal je eerst nog het eigen risico. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis met hun ouders meeverzekerd en hebben geen eigen risico. Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren.   

 Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen: Naturapolis Restitutiepolis Combinatiepolis Budgetpolis   

Naturapolis 

Bij een naturapolis krijg je niet alle zorgkosten uit het basispakket vergoed. De zorgverzekeraar vergoedt alleen de zorg als de behandelaar en zorgverzekeraar met elkaar afspraken hebben gemaakt over de prijs en de kwaliteit. Ga je naar een zorgverlener die geen afspraken met de zorgverzekeraar heeft, dan krijg je niet alle kosten vergoed. De verzekeraar betaalt dan maar een bepaald deel van de rekening. Het andere deel moet je zelf betalen. Bij een naturapolis kun je dus niet zelf kiezen naar welke dokter, ziekenhuis of behandelaar je gaat.   

Restitutiepolis 

Bij een restitutiepolis betaalt de zorgverzekeraar de kosten vanuit de basisverzekering bij alle behandelaars. Het is wel mogelijk dat je de rekening eerst zelf moet betalen. Later kun je het bedrag van de rekening terugvragen bij de zorgverzekeraar. Een restitutieverzekering noem je ook wel een verzekering met vrije keuze. Je mag met een restitutiepolis zelf kiezen naar welke dokter, behandelaar of ziekenhuis je gaat, zonder bij te hoeven betalen. Dit laatste geldt niet als de rekening overdreven hoog is.  Let ook met een restitutiepolis (waarbij in principe alles wordt vergoed), op de kleine lettertjes voor vergoedingen en medicijnbeleid.      

Combinatiepolis 

Een combinatiepolis is een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een combinatiepolis heb je voor sommige zorg recht op een vergoeding op naturabasis. Voor andere zorg heb je juist weer recht op een vergoeding op restitutiebasis.   

Budgetpolis 

Een budgetpolis is een goedkopere naturapolis. Met een budgetpolis kun je bij een nog kleiner aantal ziekenhuizen terecht, dan bij een normale naturapolis.   

Aanvullende zorgverzekering 

Sommige mensen hebben meer zorg nodig dan dat de basisverzekering vergoedt. Een aanvullende zorgverzekering is dan een mogelijkheid. Voorbeelden van zorg waarvoor mensen een aanvullende verzekering nemen zijn bijvoorbeeld: Tandartskosten Fysiotherapie alternatieve geneeswijzen.   

Zorgverzekeraars zijn niet verplicht om iedereen te accepteren voor een aanvullende zorgverzekering.   

Collectieve zorgverzekering 

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die je met een groot aantal mensen afsluit. Met een collectieve zorgverzekering krijg je vaak korting op de premie. Er bestaan zowel collectieve basisverzekeringen als collectieve aanvullende verzekeringen. Een collectieve verzekering hoeft niet altijd de beste keuze te zijn. Een verzekering zonder korting kan soms meer kosten vergoeden of toch een lagere premie hebben.       

Vergoeding niet-gecontracteerde zorg 

Als je naar een zorgverlener gaat waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft, betaal je vaak een deel van de rekening uit eigen zak. Hoeveel je precies moet bijbetalen kan per type zorgpolis en zorgverzekeraar verschillen.   

Beperking keuzevrijheid bij lage vergoeding 

Sommige zorgverzekeraars houden voor hun goedkoopste zorgpolis een laag vergoedingspercentage aan van bijvoorbeeld 65%. Maar ook een vergoedingspercentage van 80% bij naturapolissen kan een grote belemmering vormen om zelf je zorgverlener te kiezen. Bij hoge kosten is de voor eigen rekening komende vergoeding niet op te brengen. 

Behandelingen

reActivate kiest voor een holistische benadering met vitaliteit als doel.

meer informatie

Veel voorkomende klachten

Elk mens is uniek en heeft zijn eigen kenmerken. reActivate werkt oplossingsgericht vanuit een scherpte analyse en vanuit de wensen van de cliënt.

meer informatie

Veel gestelde vragen

Wij helpen graag. Ook door snelle antwoorden op veel voorkomende vragen. Kom je er niet uit. Bel ons dan.

meer informatie

Certificaten

Stichting GGZ Groep heeft als erkende Wtzi zorginstelling de kwaliteit van haar dienstverlening hoog in het vaandel. Wij hebben een actueel kwaliteitscertificaat van ISO.